4 Temmuz 2012 Çarşamba

Güneş'in zararlı etkilerinden korunmak için bilgiler


Güneş ışınlarının olası  zararları konusunda bilinçlendikçe, arayışımız, taleplerimiz artıyor doğal olarak.Bu konuda oldukça geniş yelpazede ürün bulabiliyoruz artık. Ben de bu konuda kendi öğrendiklerimi ve uyguladıklarımı paylaşayım istedim



UVA,UVB nedir?

Güneşten gelen ışınlardan biri olan  UVA ,Cildimizin erken yaşlanmasına ve lekelenmesine ki bugün bilim UVA’nin UVB’ den daha zararlı olduğu hususunda hemfikir, UVB ise güneş yanıklarına neden olur.

Deniz için korumalı kıyafet ve güneş kremi alırken nelere dikkat etmek gerek?

Öncelikle iki noktaya bakmak gerek;

1.si ultraviyole koruma faktörü UPF değerine

 2.si güneş koruma faktörü SBF değerine.

UPF faktörlü bir ürün güneşten gelen radyoaktif ultraviyole ışınlarını üzerinde yazan faktör oranında blokluyor. Misal UPF 50 ifadesi, zararlı ultraviyole ışınlarının vücudumuza gelmesine ancak 1/50 oranında izin veriyor demektir ki bu da neredeyse %100 e yakin koruma sağlıyor

SBF faktörlü bir ürün ise güneş yanıklarından korunmamızı sağlıyor.

SBF ya da UVB faktör numarası ne kadar yüksekse güneş yanıklarından koruma derecesi o kadar yüksek demektir. Mesela  çocuğunuzun cildi güneşte 20 dakikada kızarıyorsa 50 SBF’ li bir kıyafet  bunun elli kati gibi bir süre güneş yanıklarına karşı koruyacak demektir.

Daha açıkça yazarsam,çocuğunuz güneşte kaldıktan 20 dakika sonra kızarıyorsa, 50 SPF'li bir ürün bunun 50 katı kadar bir süre, yani güneş altında 1500 dakika, kızarmadan ve zararlı etkilere maruz kalmadan kalabilmesini sağlıyor.1500 dakika kesintisiz güneşte kalmak gibi bir durum çok abartı olacağından, 50 SPF’ li bir ürün çocuğunuz güneş yanığı olmadan rahatça kumda havuzda denizde oynayabilir demektir.

Ancak güneş ışınlarının kanserojen ve yaşlandırıcı etkisinden kaçınırken,koruyucu diye kullandığımız kremlerin potansiyel zararlarını da göz ardı etmemek gerek.SBF faktörüne bakarken,sürüldüğünde deri tarafından emilen içeriğinde kimyasallar olan koruyucular yerine, mineralli fiziksel koruyucular olmasını tercih etmekte fayda var.

Fiziksel koruma sağlayan kremler deri tarafından emilmediği, sadece deriyi beyaz bir tabaka ile kapattığı için, güneş ışınlarını geri yansıtarak koruyuculuk sağlıyor. Evet görüntü yoğurda bulanmış gibi olsun ne çıkar J

Fazla detaya girmeden özetlersem;

Deniz kıyafetleri genelde UPF faktörüyle satılır,güneş kremleri de SBF faktörüyle.
10 SBF faktör bir deniz kremiyle 50 SBF faktörlü deniz kremi arasında güneş yanıklarına karşı koruyuculuk yaklaşık %3 kadar fark olduğu için ve kremlerdeki SBF faktörü arttıkça her ne kadar bebekler için dense bile içindeki kimyasallar mecburen arttığı için,vücudun açıkta kalan yerlerine SBF faktörü 10 ya da 20 olan bir güneş kremi sürüp,üzerine UPF faktörü 50 olan kollu bir deniz kıyafeti giydirmek,geniş kenarlı bir şapkanın deniz de dahi başında olması,takabiliyorsa %100 UV filteli camlardan oluşan, yaşına uygun bir güneş gözlüğü, çocuğunuzu hem güneş yanıklarına hem de güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyacaktır.
Bir de, doktorumuzdan gelen ufak bir hatırlatma; kullanılan krem ve kıyafetlerin çocuğumuzun güneşten gelen D vitamini ihtiyacı için engel teşkil etmemesi için eli,yüzü,ayakları çıplak olarak hergün 17 dakika güneş ışığı muhakkak görmeli.
Ve dip not:söz konusu kıyafetlerin çocuğu üşüteceğini düşünmeyin lütfen.Termal özellikte bu kumaşlar aynı zamanda.Vücut ısısını sabit tuttuğu için üşütmesi söz konusu değil.Islak tutmanızın bir zararı yok yani.

Bu da herkesin sere serpe dolaştığı plajda benim kuzunun tedbili kıyafet hali.J





1 yorum:

Unknown dedi ki...

Güneş Koruma Faktörü (SPF) - Bu sınıflama, güneş kremleri için kullanılır, güneş kreminin ışınları bloklama gücünü ve kaç kat fazla koruma sağlayacağını ifade eder. Örneğin, 30 SPF (30 güneş koruma faktörlü) bir ürün sizi ve çocuğunuzu güneş altında normalden 30 kat daha fazla koruyacaktır. Eğer teniniz güneş altında normalde 6 dakikada yanıyorsa, 30 SPF+ Koruma Faktörlü bir kremle güneş altında 180 dk (3 saat) kalarak aynı oranda yanarsınız.

Güneş kremi güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanılmalıdır, bu süre insan cildinin koruyucu maddeleri absorbe etmesi için gereklidir. En iyi güneş kremi nasıl olmalıdır sorusuna ise,İçeriği kimyasal madde barındırmayan,mineral içerikli olmalı ve kesinlikle A vitamini,paraben,sls,sles,1,4 dioxane,fitalat,silikon,yapay kokulandırıcı,renklendirici vede ambalajında BPA içermeyen ve UVA ve UVB ışınlarını bloke eden geniş-spektrum korumalı olanıdır.Bu konuda Amerika Çevresel Çalışma grubu (Environmental Working Group )örgütünün yaptığı 41.000 ürün üzerinde yapılan ayrıntılı laboratuar testlerin Trukid Markasını içerik ve bileşen olarak en başarılı seçmiş ve tüketici ödülü almaya layık bulunmuştur.

Kaynak:http: //www.ewg.org/skindeep/

Yapılan araştırmalar gösteriyorki insan vücudu için en uygun görülen güneş koruma faktörü 30 SPF dir,daha yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler bileşen olarak aynı içeriğe sahip sadece,koruma zamanını uzatmak amacı ile daha fazla zararlı kimyasal ihtiva etmektedir.